Eduskuntavaalit 1929

Eduskuntavaalit 1929

Vuoden 1929 eduskuntavaalit järjestettiin jälleen kesällä ja niiden hallitsevana teemana oli virkamiesten palkkoja koskeva asia, joka alun perin oli ollut syynä eduskunnan hajottamiselle. Kokoomuksen lähtöasetelmat vaaleihin eivät olleet hyvät.

Vaikka kaupunkilaisäänestäjät olivat edelleen kokoomukselle uskollisia, vaalit ratkaistiin maaseudun asukkaiden äänillä. Ja maaseudulla kokoomuksen kannatus oli laskussa. Maalaisliitto oli samanaikaisesti onnistunut tehostamaan omaa vaalitoimintaansa ja hivuttautumaan Etelä-Suomessa maaseudulta kasvukeskuksiin. Myöskään aitosuomalaisuudesta ei ollut kokoomukselle apua, koska uusien kannattajien lisäksi puolue oli menettänyt vanhoja kannattajiaan. Samalla kokoomus miellettiin yhä voimakkaammin liike-elämän ja sivistyneistön puolueeksi eikä voinut populismilla kilpailla maalaisliiton kanssa.

Syytä vaalitappioon haettiin myös virkamiesten palkka-asiaa koskevasta kiistasta. Kokoomus oli kannattanut virkamiesten palkkojen korottamista, mikä antoi aseen vasemmistolle ja maalaisliitolle: ne pystyivät osoittamaan kokoomuksen olevan virkamiesten puolue. Kokoomus ei ollut onnistunut häivyttämään palkka-asiaa vaalikamppailussa taka-alalle.


Kannatus % (muutos %-yks.)ÄänetValitut edustajatEhdokkaita yhteensä
14,5 (- 3,2)138 008       28 (-7)181