Naiset arkistoon!

8.3.2022

Naiset arkistoon!

Viime vuosina on ilmestynyt mielenkiintoisia tutkimuksia, elämäkertoja ja historiallista fiktiota naisista. He ovat usein niin sanottuja unohdettuja naisia, jotka ovat kuitenkin olleet aikansa merkittäviä taiteilijoita, kirjailijoita, liikenaisia, yhdistysaktiiveja, urheilijoita ja kulttuurivaikuttajia. 

Naiset ovat usein jääneet miesten varjoon ja vasta näin jälkeenpäin heidän merkityksensä yhteiskunnan eri aloilla on tehty näkyväksi. Arkistoista löytyvät aineistot mahdollistavat heidän nostamisensa ylös unohduksesta. Valitettavasti vielä tänä päivänäkin naisten aineistojen osuus monien arkistojen kokoelmista on vähäinen.

Kuvamme yhteiskunnasta ja sen kehityksestä jää vajavaiseksi, jos emme saa arkistoihin talteen myös naisten aineistoja. Ne valottavat, miltä yhteiskunta ja elämä ovat näyttäneet eri aikoina. Naisten aineistot ovat myös tärkeää lähdeaineistoa arjen historian, sosiaali- ja kulttuurihistorian sekä vaikkapa paikallishistorian tutkimukselle. Myös sukututkijoille nämä aineistot voivat olla todellinen kultakaivos.

On tärkeää saada talteen lisää naisten aineistoja ja varmistaa, että jälkipolville välittyy rikas ja monimuotoinen kuva naisista yhteiskunnan toimijoina. Aineistojen tallentaminen tulevia sukupolvia varten on aloitettava tänään. 

Ota yhteyttä arkistoon ja tee arkistoluovutus.

Lähde: Kokoomuksen Naisten Liiton arkisto, PTA

Elsi Hetemäki-Olander (1927–)

Elsi Hetemäki-Olander toimi Kansallisen Kokoomuksen kansanedustajana 1970–1991 ja Espoon kaupunginvaltuutettuna 1968–1983. Viimeisellä kansanedustajakaudellaan hän oli eduskunnan ensimmäinen varapuhemies. Kansainvälisissä tehtävissä hän vaikutti Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenenä 1970 alkaen ja puheenjohtajana 1979–1990. Kokoomuksessa Hetemäki saavutti aseman varapuheenjohtajana 1975–1985 ja Kokoomuksen Naisten Liiton puheenjohtajana 1971–1976.

Elsi Hetemäki-Olanderin arkiston 0,86 hyllymetriä sisältävät muun muassa kirjeitä, vaaliaineistoja, puheita lehtileikkeitä ja valokuvia.

Elsi Hetemäki-Olanderin arkisto löytyy Porvarillisen Työn Arkistosta. #naisetarkistoon #arkistotkuuluvatkaikille #kokoomus #tutkimus #politiikka