Rihtniemi, Suvi Hannele

Suvi Hannele Rihtniemi

Syntymäaika:
8.4.1954

Paikkakunta:
Helsinki

Diplomi-insinööri, kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Suvi Rihtniemi on Kansallisen Kokoomuksen ja siten koko Suomen merkittävimpiä kuntapoliitikkoja. Hän on toiminut Helsingin kaupunginvaltuutettuna vuodesta 1982 alkaen ja on vuodesta 2007 Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Rihtniemi johtaa puhetta myös Pääkaupunkiseudun neuvottelukunnassa, joka on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten johtavien luottamushenkilöiden yhteistyöelin. Hänen erityisalueitaan ovat maankäyttö ja kaavoitus sekä joukkoliikenne, mikä onkin maanmittarille luontevaa. Siviilissä Suvi Rihtniemi on maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksen vastuualuepäällikkö.

 

Lapsuus poliittisessa perheessä

Suvi Hannele Rihtniemi syntyi 8. huhtikuuta 1954 perheeseen, jolla on poikkeuksellisen vahvat kokoomuslaiset juuret. Suvi Rihtniemen isoisänsä isä, filosofian tohtori Volter Rihtniemi (1861-1938) oli ennen maamme itsenäistymistä vankka vanhasuomalainen ja alusta pitäen mukana organisoimassa vuonna 1918 perustetun Kansallisen Kokoomuksen toimintaa Kainuussa. Suvi Rihtniemen isoisä, everstiluutnantti ja varatuomari (->) Elja Rihtniemi (1891-1935) oli puolestaan kokoomuksen perustajajäsen ja Suojeluskuntien Yliesikunnan päällikkö.

Suvin vanhemmat olivat molemmat kokoomuksen tärkeitä vaikuttajia 1950-luvulta alkaen vuoteen 1971. Suvin syntyessä isä Juha työskenteli Kokoomuksen Nuorten Liiton pääsihteerinä ja Nuori Oikeisto -lehden päätoimittajana. Nuori perhe eli varsin vaatimatonta elämää ja asui tuolloin Mannerheimintien 93:ssa, Lotta Svärd -järjestön perillisen Suomen Naisten Huoltosäätiön omistaman ns. White Ladyn talossa pienessä yksiössä, mutta muutti jo pian sen jälkeen Pohjois-Haagaan, Ida Ekmanin tie 3:een, jonka jälkeen Suvin pikkuveli Tero syntyi vuonna 1959. Juha ja Anna-Liisa asuivat kumpikin elämänsä loppuun asti tuossa heidän unelmiensa asunnossa.

Valtioteiden maisteri J(->) Juha Rihtniemi (1927-71) toimi kokoomuksen kansanedustajana 1958-71 ja oli puolueen legendaarinen puheenjohtaja 1965-71. Suvin äiti Anna-Liisa o.s. Silvo toimi pitkään puolueen keskustoimistossa eri tehtävissä, hoitaen mm. puolueen talousasioita. Suvin täti Irma Rihtniemi-Koski toimi veljensä Juhan tavoin kokoomuksen kansanedustajana (1975-81) ja Kokoomuksen Naisten liiton puheenjohtajana.

Vanhempien kiireisestä ja kiihkeästä poliittisesta toiminnasta johtuen Suvi Rihtniemen lapsuus ja nuoruus olivat poikkeuksellisen virikkeellistä aikaa. Kotiin kannettiin kaikki tärkeimmät kotimaiset päivälehdet ja lapset saivat olla apuna kotiaskareiden lisäksi vaalikirjeiden pussituksessa ja vaalikampanjoiden tekemisessä isälleen. Suvin isän äkillinen kuolema vuonna 1971 oli järkytys koko perheelle ja isän tyttö Suville. Hän oli tuolloin vain 16-vuotias ja joutui varhain kantamaan suurempaa vastuuta perheestään ja etenkin pikkuveljestään Tero Rihtniemestä (1959-2006).

Suvi Rihtniemi ja toimittaja, kokoomuslainen vaikuttaja ja tiedotusalan yrittäjä Matti Niiranen kohtasivat ensi kertaa politiikan merkeissä 1990-luvulla. Pari vihittiin 4. kesäkuuta 2000 Lontoon merimieskirkossa. He asuvat Töölössä. Myös Niiranen oli vuosina 1983-87 Kokoomuksen puoluevaltuuston jäsen ja 1987-94 Kokoomuksen Nuorten Liiton Tasavalta -lehden päätoimittaja ja puolueen Nykypäivä -lehden politiikan toimittaja.

Diplomi-insinööri Suvi Rihtniemi toimii vastuualuepäällikkönä Maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksessa. Työura alkoi Rauman maanmittaustoimistosta, hän työskennellyt myös tutkijana VTT:llä. Nykyisin Rihtniemi johtaa Maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksessa laitoksen toimintaa tukevaa ja toiminnan kehittämistä vastaavaa tulosyksikköä. Yksikköön kuuluu alun neljättäkymmentä henkeä: diplomi-insinöörejä, tutkijoita ja muita osaajia.

Työ maanmittauslaitoksen palveluksessa on ollut Rihtniemen mukaan hyödyksi myös poliittisissa luottamustoimissa. ”Maankäyttö ja kaavoitus sekä kiinteistöolosuhteiden tuntemus liittyvät merkittävällä tavalla lähes kaikkeen poliittiseen päätöksentekoon kunnallispolitiikassa”, hän toteaa kotisivuillaan internetissä.

Helsingin tärkeimmillä johtopaikoilla vuodesta 1989 alkaen

Suvi Rihtniemen poliittinen ura on edennyt järjestelmällisesti Helsingin eri luottamustoimien kautta kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Päästyään 26-vuotiaana valtuustoon 1982 hän oli pitkään kokoomuksen nuorin valtuutettu. Rihtniemen ensimmäinen tärkeä kunnallinen luottamustoimi oli Helsingin historian ensimmäisen ympäristölautakunnan puheenjohtajuus.

Helsingin kaupunginhallituksen maanantaisen kokouksen esityslistat ovat tulleet Rihtniemen kotiin kannettuina joka perjantaina jo liki neljännesvuosisadan ajan. Hän on ollut vuodesta 1985 alkaen yhtäjaksoistesti joko kaupunginhallituksen varajäsen, jäsen tai puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja tai 1. varapuheenjohtaja. Kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi, protokollassa korkeimpaan luottamustoimeensa Rihtniemi valittiin kuusi kertaa vuosiksi 1995-2000. Puheenjohtajakauden päätyttyä hänestä paljastettiin perinteinen muotokuva, jonka on tehnyt kuvataiteilija Sami Rinne (s. 1970). Muotokuva on esillä Helsingin kaupungintalossa, valtuustosalin aulatilassa. Vaikutusvaltaisimmassa tehtävässä eli kaupunginhallituksen puheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2007 alkaen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajana Suvi Rihtniemi johtaa puhetta myös pääkaupunkiseudun yhteistyön tiivistämiseen keskittyneessä Pääkaupunkiseudun neuvottelukunnassa, joka on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten johtavien luottamushenkilöiden yhteistyöelin. Neuvottelukunnan toiminta perustuu mukana olevien kaupunkien kaupunginvaltuustojen päätöksiin. Neuvottelukunta on hyväksynyt pääkaupunkiseudulle historiallisesti katsoen poikkeuksellisen pitkälle menevän yhteisen vision ja strategian. Visiota toteutetaan käynnistämällä seudullisia yhteistyöhankkeita, joista merkittävin on seudun joukkoliikenteen yhdistäminen. Seudun strategia on sisällytetty kunkin kaupungin vuoden 2005 talous- ja toimintasuunnitelmaan ja osaltaan se ohjaa tulevina vuosina kaupunkien strategista suunnittelua.

Suvi Rihtniemi toimi pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan YTV:n hallituksen puheenjohtajana 2001-2007, jolloin laadittiin laajakantoinen tulevaisuusraportti ”Pääkaupunkiseudun tulevaisuuskuva 2025”. Arvioinnin kohteena ovat seudun yleiset kehitysnäkymät, väestö- ja työpaikkakasvu, maankäytön kehittämisperiaatteet ja asuntojen ja toimitilojen rakentamistarpeet. Tarkastelualue kattaa koko Helsingin seudun, johon YTV-ytimen lisäksi kuuluu sen kahdeksan kehyskuntaa. PKS 2025-työtä on valmisteltiin rinnakkain Pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelman PLJ 2002 kanssa. Rihtniemi itse pitää PKS 2025 ja PLJ 2002 -suunnitelmia eräinä tärkeimpinä asiakirjoina, joita hän on ollut kunnallispoliittisen uransa aikana laatimassa.

Suvi Rihtniemen julkisista puheista nousi viimeksi kansakunnan tietoisuuteen hänen Suomen vapaussodan päättymisen 90 -muistovuotisjuhlassa 16.5.2008 pitämänsä puhe. Rihtniemi päätti puheensa sanoen: ”Vapaussodassa vuonna 1918 rakennettiin kivijalka itsenäiselle Suomelle, demokratiallemme ja nykyiselle sivistyksellemme ja hyvinvoinnillemme”. Etenkin puheen loppuosa ja se, että hän käytti mm. termiä punakapina sai osan valtakunnan vasemmistosta kimpaantumaan.

Syyskuun 3. päivä 2000 hän puhui Hakasalmen puistossa, jossa hän vastaanotti Helsingin kaupungin puolesta presidentti Urho Kaleva Kekkosta esittävän muistomerkin. ”Tervehdin lämmöllä virinnyttä tärkeää Kekkosen ajan historian avointa ja kriittistä tutkimusta sekä kansalaiskeskustelua”, Rihtniemi sanoi Kekkosesta, joka oli tyrmännyt vuonna 1970 Juha Rihtniemen pääministeriaikeet Kokoomuksen äänivyöryllä voittamista eduskuntavaaleista huolimatta ja joka oli osallistunut Elja Rihtniemen johtamaan Kajaanin Sissi-Rykmenttiin 1918.

Enemmän ääniä kunta- kuin eduskuntavaaleissa

Eduskuntaan Suvi Rihtniemi on pyrkinyt kolme kertaa, mutta on joutunut aina tyytymään äänestäjien päätöksen, että Rihtniemen tulee keskittyä Helsingin asioihin. Tähän johtopäätökseen voi tulla sen perusteella, että hän on saanut kuntavaaleissa aina saanut enemmän ääniä kuin eduskuntavaaleissa, kun yleensä käy päinvastoin. Lokakuun 2008 kuntavaaleissa Suvi sai 2563 ääntä.

Suvi Rihtniemi on ollut yleispoliitikko, joka korostaa asiantuntemusta ja yhteistyötä eri ryhmien välillä. Poliittisista tavoitteistaan hän korosti kunnallisvaaleissa 2008 hyvän joukkoliikenteen merkitystä ja kehittämistä, toimivaa kaavoitusta, seniorikansalaisten asemaa ja kaupungin talouden hyvää hoitamista sekä elinkeinopolitiikkaa. Hän on kannattanut lämpimästi länsimetron rakentamista sekä raitioliikenteen kehittämistä. Töölön metron ja lentokentälle vievän Pisararadan tai ”lentokenttämetron” suunnittelutöitä ja rakentamista Rihtniemi nopeuttaisi niin, että rakennustyöt saataisiin alkuun länsimetron valmistumisen loppuvaiheessa.

”Helsinki on Suomen mittakaavassa niin suuri kaupunki, että sen asiat ja etenkin suuret hankkeet ovat tärkeitä koko Suomelle. Tästä kelpaavat esimerkeiksi Vuosaaren satama, laajentuminen Sipoon suuntaan ja vaikkapa metron rakentaminen Helsingistä Espooseen”, Rihtniemi on todennut.

Rihtniemi oli voimakas Lounais-Sipoon Helsinkiin liittämisen kannattaja ja hankkeen ajaja. Kesäkuun 21. päivä 2006 hän piti valtuustossa kokoomuksen ryhmän puheenjohtajana puheen, jossa hän totesi: ”Alueliitokset Länsi-Sipoosta ja Vantaasta mahdollistavat toteutuessaan pääkaupunkiseudun tasapainoisen kehittämisen. Yhdyskuntarakenteen jatkaminen itään mahdollistaa myös metron jatkamisen uusille alueille ja samalla uusien asuntojen rakentamisen arviolta 50 000 asukkaalle.”

Suurten linjojen lisäksi hän on ottanut uransa aikana kymmeniin pienempiin hankkeisiin ja pääkaupungin kiistakysymyksiin. Eräs näistä oli vihreiden vuoden 2000 kuntavaaliteemaksi Helsingissä nostamien VR:n entisten makasiinien säilyttäminen tai purkaminen.

”VR:n Töölönlahden makasiinit eivät edusta mielestäni mitään ainutlaatuista – ei ainakaan sellaista, jonka kuuluisi sijaita suomalaisen demokratian ja kulttuurin tärkeimmälle etupihalla. Makasiineilla olevalle kirpputoritoiminnalle ja muulle eräänä hyvä vaihtoehtona on Pasilan konepaja-alueella sijaitsevat useat rakennukset, jotka ovat tyyliltään ja historiansa johdosta säilyttämisen arvoisia”, kirjoitti Rihtniemi joulukuussa 1998.

Rihtniemellä on laaja kansainvälinen kokemus politiikan saralla. Hän on ollut Euroopan neuvoston kunta- ja aluekongressin Suomen valtuuskunnan jäsen yli kymmenen vuotta ja nyt hän on sen 15-jäsenisen hallituksen jäsen. Kansainvälistä kokemusta on kertynyt myös lukuisista kansainvälisistä vaalitarkkailijan tehtävistä uusien demokratioiden vaaleissa, mm. Balkanin alueella.

Rihtniemeä on viime vuosina jo soviteltu eri korkeisiin kunta-sektorin virkoihin. Helsingin Sanomat spekuloi näyttävästi hänen nimellään valittaessa seuraajaa ylipormestari (->) Eva-Riitta Siitoselle. Rihtniemi kuitenkin kieltäytyi asettumasta ehdolle. Vuonna 2005 hän sen sijaan haki Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) yhteistyöjohtajan paikkaa, mutta hävisi yhdellä äänellä sosialidemokraattien Hannu Penttilälle, josta tuli myöhemmin Helsingin apulaiskaupunginjohtaja.

 

Suvi Hannele Rihtniemi S. 8.4.1954 Helsinki. V. Kansanedustaja, kokoomuksen puheenjohtaja Juha Rihtniemi (1927-71), rouva Anna-Liisa Birgitta R., o.s. Silvo (1927-1998).

P. Vih. 4.6.2000 Lontoo, Matti Olavi Niiranen, toimittaja, tiedotusalan yrittäjä (s. 30.5.1962, Oulu). PV. Tukkukauppojen Oy:n osastopäällikkö Pentti Olavi Niiranen (1929-2004) ja rouva Hilkka Anneli N., o.s. Rämö (1931-2004).

URA. Maanmittauslaitoksen vastuualuepäällikkö, DI, Teknillinen Korkeakoulu, maanmittausosasto 1979, johtamisen erikoisammattitutkinto 2007.

Vastuualuepäällikkö maanmittauslaitoksen kehittämiskeskuksessa, aiemmin m.m. tutkijana VTT:n rakennustalouden laboratoriossa, maanmittausinsinöörinä Rauman maanmittaustoimistossa ja Uudenmaan maanmittauskonttorissa sekä maanmittaushallituksessa.

Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen 1982 -, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 1995-2000, kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja 2001-2004, kaupunginhallituksen jäsen 1989-94 ja 2005- , kaupunginhallituksen puheenjohtaja 2007-, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja 2005-2007, ympäristölautakunnan puheenjohtaja 1984-88, kaupungin teatterisäätiön varapuheenjohtaja 1995 -, Helsingin seutukaavaliiton valtuuston jäsen 1985-92, Uudenmaan liiton maakuntahallituksen jäsen 1993-2000, Uudenmaan liiton maakuntavaltuuston jäsen 2001-, Euroopan neuvoston kunta- ja aluekongressin Suomen valtuuskunnan jäsen 1994- ja kongressin hallituksen jäsen 2006-, YTV:n ympäristölautakunnan jäsen 1981-88, YTV:n hallituksen puheenjohtaja 2001-2007,

Vakuutusyhtiö Suomen edustajiston jäsen, Helsingin Osuuskauppa Elannon edustajiston jäsen,

Lähellä Kokoomusta olevien Kansallissäätiön ja Snellman-säätiön hallituksien jäsen

ARVONIMET JA KUNNIANOSOITUKSET. SVR R1, IsHR K1, BLR K1, RuotsPR K1, AlONR K1, Helsinki-mitali, Kansallinen Kokoomus kult. amr., Maanpuolustusmit., Maanmittauslaitos kult. amr.

HARRASTUKSET. Poliittinen historia, elämäkerrat, lukeminen, teatteri, kesämökkeily, ulkoilu.

LÄHTEET JA KIRJALLISUUS. Rihtniemen sukuarkisto

Suvi Rihtniemen haastattelu 30.11.2008

Suvi Rihtniemen kotisivut internetissä: www.rihtniemi.info

Jaakko Korjus, Juha Rihtniemi – legenda jo eläessään, WSOY Helsinki 1975

Martti Häikiö ja Matti Niiranen

julkaistu 5.12.2008