Kuusela, Urho Salomon

Urho Salomon (T) Kuusela

Syntymäaika:
1910

Paikkakunta:
Seinäjoki, Taipalsaari

Merkittävimmät toimet:
kansanedustajaehdokas
kaupunginvaltuutettu
 

 

Urho Kuusela on syntynyt rautatieläisen poikana Seinäjoella 1910 ja jatkoi opintojaan Helsingin yliopistossa, suoritti teologisen erotutkinnon 1939 jolloin myös vihittiin papiksi. Lappeenrannan seurakunnan apulaispappina hän talvisotaan osallistumistaan lukuunottamatta toimi vuosina 1939-42, jolloin siirtyi toimeensa Taipalsaarelle.

Kuusela on osallistunut myös lukuisiin yhteiskunnallisiin toimiin ja järjestöpyrintöihin. Hän kuuluu Taipalsaaren kunnanvaltuustoon ja on useiden lauta- ja toimikuntien jäsen tai puheenjohtaja. Vapaan Huollon ja Kansanavun paikallisosastojen puheenjohtaja, sotainvalidien po:n varapuheenjohtaja, Saimaan Kansalaisopiston ja Etelä-Karjalan NKP:n piiritoimikunnan jäsen ja paikallisen urheiluseuran nuoriso-ohjaaja.

Talvisotaan pastori Kuusela osallistui joukkueen johtajana ja komppanianpäällikkönä Taipaleenjoella, missä helmikuussa 1940 haavoittui vaikeasti päähän. Jatkosodassa hoiti sotilaspastorin tehtäviä.

Lappeenrannan ympäristöpitäjien kansallismielistä väestöä, ennen kaikkea seurakuntaväkeä, sodasta kärsimään joutuneita ja nuorempaa urheilijapolvea edustaa Taipalsaaren kirkoherran virallinen apulainen pastori Urho Salomon Kuusela, joka kutsumukselleen uskollisena pappismiehenä, innokkaana seurakunta- ja nuorisotyöntekijänä sekä sotainvalidien järjestöjen toimihenkilönä nauttiikin näiden väestöryhmien keskuudessa suurta arvonantoa.

Lähteet ja kirjallisuus: Karjalan Kansallisen Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat 1948 Kymen läänin vaalipiirissä –lehti, PTA.

julkaistu 9.6.2010