Kivinen, Pentti

Pentti (T) Kivinen

Syntymäaika:
1943

Paikkakunta:
Helsinki

Merkittävimmät toimet:
kaupunginvaltuutettu
toimitusjohtaja
 

Varatuomari ja toimitusjohtaja Pentti Kivinen syntyi Vaasassa 1943 raittiusaktivisti Rento Ki­visen monilapsiseen perheeseen. Lakimiestutkinnon suorittamisen jälkeen Kivinen eteni kunnallispolitiikassa nopeasti tärkeille paikoille. Politikoinnin hän oli aloittanut jo Tuhatkunnassa 1960-luvun lopulla. Suomen Tukkukauppojen liiton tehtävissä Kivinen valittiin johtajaksi ja vuonna 1977 Rautakonttori Oy:n toimitusjohtajaksi. Tukon pääjohtajana Kivinen työskenteli 1985-1992, minkä jälkeen hän siirtyi Suomen Messut Oy:n toimitusjohtajaksi. Kauppaneuvoksen arvon saanut Kivinen oli toimitusjohtaja- ja pääjohtajakausillaan lukuisten yhtiöiden ja yhteisöjen hallintoelimissä puheenjohtajana ja jäsenenä.

Kivisen seuraaja Tukossa arvioi: Kunnianhimoinen Kivinen oli pannut välipäämääräkseen tulla vali­tuksi Tukon pääjohtajaksi. Kivisen valitsijat edellyttivät, että hän jättää politiikan tultuaan valituksi Tukon pääjohtajaksi. Näin Kivinen tekikin, mutta valitsijat eivät ymmärtäneet, että poliitikko on aina poliitikko. Tämän he tulivat huomaamaan myö­hemmin, mutta sitten se oli jo liian myöhäistä.

Mikä oli Kivisen, nykyisen messujohtajan, ambitioiden määränpää? Se ei ollut Tukon pääjohtajuus, se oli jossakin kau­empana. Kovin moni tuntui olevan sitä mieltä, että se oli KOP:n pääjohtajuus Jaakko Lassilan jälkeen. Oliko jotain muuta?

Lehtipakinoitsijoiden mukaan Kivisen arvellaan katuvan syvästi sitä, ettei ottanut hänelle ennen Tukosta lähtöä tarjolla ollutta Helsingin kaupunginjohtajan virkaa. Tehtävän sai pitkän linjan puurtaja (->) Kari Rahkamo. Silloinen vaivainen 55.000 markan kuukausipalkka virka-autoineen ja -asuntoineen ei riittänyt. Kivinen veisteli, että miksi ottaisi tuplahaukut puolella palkalla. Kivinen palasi kuitenkin vielä politiikkaan ja toimi mm. muutaman vuoden Helsingin kokoomuksen puheenjohtajana, missä tehtävässä hän tervehdytti piirin talouden. Hän oli myös YTV:n puheenjohtajana 1997-2001 ja hän toimi piiriä tukevan Kansallissäätiön puheenjohtajana.

Valtuustossa Kivinen oli kolme kautta 1973-1984 ja sen lisäksi myös kiinteistölautakunnassa ja kaupunkisuunnittelulautakunnassa 1973-1976 ja kaupunginhallituksessa 1981-1984.

LÄHTEET JA KIRJALLISUUS. Kalevi Oksanen, Kokoomuksen valtuutetut Helsingin kaupunginvaltuustossa 1919-2008. Helsingin Kokoomus 2008.

julkaistu 5.3.2009