Samulin, Aira

Aira (T) Samulin

Muut nimet:
Suvio-Samulin, Samulin-Peltomäki

Syntymäaika:
1927

Paikkakunta:
Helsinki

Merkittävimmät toimet:
kaupunginvaltuutettu
 

 

Aira Suvio-Samulin syntyi Raja-Karjalassa Hyrsylänmutkassa. Hän oli työssä Lotta- ja Suojeluskuntapiireissä ja päämajan lääkintäosastolla. Suvio-Samulinin varsinainen työhistoria alkoi SF:ssä kuvaussihteerinä, sitä seurasi pitkä ura tekstiilialalla. Syntyi oma yritys oman idean pohjalta, Rytmikkäät mannekiinit 1960-luvulla. Suvio-Samulin oli monipuolinen vaikuttaja alallaan ja myös muutamassa kirjassaan hän kertoi elämästään koskettavasti niin surullisista kuin iloisistakin asioista.

Aloittaessaan valtuustotyöskentelyn Suvio-Samulin kertoi lehtihaastattelussa suhtautuvansa myönteisesti Vuosaareen satamapaikkana, vaikka murehtikin sitä, että aina joku tällaisissa ratkaisuissa myös kärsii. Poliittisena henkilönä Suvio-Samulin halusi ymmärtää sekä autoilijoita että jalankulkijoita. Hänen sydäntään lähellä olivat myös mielenterveystyö ja nuorisotyö.

Ikinuori Suvio-Samulin vietti ensimmäisellä Helsinki-kaudellaan 70-vuotissyntymäpäiviään varsin nuorekkaasti. Hänestä on sanottu: ”Kovia kokenut, ikipirteä elämänilon apostoli, joka on opettanut useammankin sukupolven travoltat tanssimaan.” Myös 75-vuotispäivät sujuivat edelleen nuorekkaissa merkeissä, ainakin lehtijuttujen mukaan: ”Ei se vanhentuminen voi niin hirveää olla, kun Airakin vaan porskuttelee ja vuodet valuvat kuin vesi hanhen selästä.”

Suvio-Samulin valtuustotyö jäi yhteen kokonaiseen kauteen 1997-2000, mutta hän nousi valtuustoon varapaikalta 2004, kun Paula Kokkonen oli valittu apulaiskaupunginjohtajaksi Timo Honkalan jälkeen. Suvio-Samulin oli samaan aikaan myös kulttuuri- ja kirjastolautakunnassa.

 

LÄHTEET JA KIRJALLISUUS. Kalevi Oksanen, Kokoomuksen valtuutetut Helsingin kaupunginvaltuustossa 1919-2008. Helsingin Kokoomus 2008.

julkaistu 13.3.2009