Urmas, Matti

Matti (T) Urmas

Paikkakunta:
Koski TL

Merkittävimmät toimet:
kansanedustajaehdokas
 

 

Maanviljelijä Martti Urmas on syntynyt Koskella Tl., käynyt Vakka-Suomen maamieskoulun ja suorittanut metsäkurssin Tuomarniemessä. Vuodesta 1927 hän on viljellyt Puiston tilaa Kosken T.l. Vähäsorvaston kylässä. Hänen saadessaan sen haltuunsa se oli rakentamaton, siis tavallaan uudistila. Hän on saattanut sen kaikin puolin hyvään kuntoon.

Kotipitäjässään häntä on paljon käytetty myös erilaisissa luottamustehtävissä. Niinpä hän on kunnanvaltuuston, kirkkohallintokunnan ja osuusmeijerin hallituksen jäsen. Hän kuuluu myös Koski T.l. Kansallisseuran johtokuntaan ja piirin maatalousvaliokuntaan. Hänet tunnetaan rehdiksi, suorasukaiseksi varsinaissuomalaiseksi talonpojaksi, johon kaikissa tilanteissa voidaan luottaa.

J. K. Paasikiven presidenttiehdokkuudesta 1949 hän toteaa seuraavaa:

”Koska ulkopoliittinen asemamme on edelleen arka ja yleismaailmallinen tilanne jatkuvasti epävarma, tarvitsemme valtakunnan johtoon presidentti Paasikiven, miehen, jolla on tässä suhteessa suurempi kokemus ja harkintakyky kuin ehkä kellään muulla ja joka nauttii suurta arvonantoa ulkomailla. Myös sisäpoliittinen tilanne vaatii Paasikiven uudelleen valitsemista, sillä varsinkin talouselämämme vakauttamisessa tarvitaan hänen suurta asiantuntemustaan. Olemme myös nähneen, että hän pystyy nousemaan repivän puolue-elämän yläpuolelle ja johtamaan valtakuntaa kaikkien parhaaksi.”

Lähteet ja kirjallisuus: Varsinais-Suomen Kansallinen Kokoomus – presidentin valitsijamiesehdokkaat 1949 –lehti, PTA

julkaistu 9.6.2010