Brofeldt, Simo

Simo (T) Brofeldt

Syntymäaika:
1892

Kuolinaika:
1942

Paikkakunta:
Helsinki

Merkittävimmät toimet:
professori
kaupunginvaltuutettu
 

 

Välirauhan aikana Mannerheim vieraili Suomen Punaisen Ristin sairaalassa tervehtimässä haavoittuneita sekä jakamassa kun­niamerkkejä. Professori Simo Brofeldt otti Mannerheimin vastaan. Hän oli juuri hankkinut itselleen uudet housut erityisen leveil­lä revääreillä. Marskin tervehdys kuuluikin:

- Kylläpäs professori on hieno tänään!

Brofeldt yritti saada Marsalkan huomion muualle ja kertoi tar­jolla olevan virvokkeita. Marski oli aikonut jakaa kunniamerkit lääkäreille ensin, mutta havaitessaan pöydällä todella hienoa konjakkia, hän sanoi Brofeldtille:

- Mahtaakohan se säilyä täällä - ja siirsi jaon myöhempään.

Brofeldt työskenteli Suomen Punaisen Ristin sairaalan ensimmäisenä ylilääkärinä vuodesta 1932. Seuraavana vuonna hänet nimitettiin yliopiston kirurgian ylimääräiseksi professoriksi ja vuonna 1939 vakinaiseksi professoriksi. Sodan aikana Brofelt ylennettiin lääkintäeverstiksi ja nimitettiin myös maan invalidihuollon tarkastajaksi. Jatkosodan hyökkäysvaiheen aikana hän toimi taitavasti ja tarmokkaasti armeijan lääkintähuollon järjestämisessä. Näistä ansioistaan hän sai Mannerheim-ristin 1941.

Valtuustossa Brofelt oli yhdellä vajaalla pitkällä kaudella 1937-1942 ja lisäksi hän oli sairaalalautakunnassa 1934 lukien kuolemaansa saakka.

 

LÄHTEET JA KIRJALLISUUS. Kalevi Oksanen, Kokoomuksen valtuutetut Helsingin kaupunginvaltuustossa 1919-2008. Helsingin Kokoomus 2008.

julkaistu 3.3.2009